Meteen naar de inhoud

Muay Thai (thaiboksen)

Authentieke muay thai stijl

Muay Thai, ook wel thaiboksen genoemd is een vechtsport uit het hedendaagse Thailand waarvan de oorsprong meer dan 1000 jaar teruggaat. De sport wordt als de meest effectieve staande ringsport gezien en er mag gebruik gemaakt worden van stoten, trappen, knieën en ellebogen. De lessen muay thai zijn uitdagend en je krijgt gegarandeerd een goede conditie.

Tijdens de training draag je bescherming voor de veiligheid van jou en je trainingspartner. We houden rekening met je niveau en zorgen voor een goede, sportieve sfeer. Bij Martial Arts Venlo trainen zowel wedstrijdsporters als recreanten en ook als je nog nooit getraind hebt kun je meedoen.

Onze leraar Dale Tan heeft het thaiboksen in de jaren ’80 in Venlo en Limburg geïntroduceerd en heeft ontzettend veel ervaring met het trainen van sporters op alle niveaus. Ook is hij actief in het bestuur van de wereldbond voor Muay Thai

Thaiboksen is geschikt voor zowel kinderen vanaf 6 jaar als volwassenen.

Achtergrond

Oorspronkelijk werd Muay Thai gebruikt in oorlogssituaties om het land te beschermen tegen invallen en om de koning te beschermen. De Thaise soldaten vochten met twee zwaarden. Deze gewapende gevechtskunst werd ‘Krabi Krabong’ genoemd. Wanneer de soldaten hun zwaarden verloren hadden gingen zij verder met het ongewapende gevecht; Muay Thai, oftewel ‘Thais vechten’.

De bedoeling was om de 8 harde delen van het lichaam als wapens te gebruiken; vuisten, knieën, schenen en ellebogen. In de loop der tijd ontwikkelden zich verschillende stijlen afkomstig uit verschillende regio’s van het Thaise rijk. De gevechtskunst werd zo populair dat het niet alleen meer door soldaten werd beoefend, maar ook door burgers. Er werden wedstrijden georganiseerd tussen verschillende scholen en regio’s. Deze wedstrijden waren echter niet te vergelijken met de huidige wedstrijden. Zo was er geen boksring, waren er geen rondes en geen gewichtsklassen. Als twee vechters akkoord gingen met een wedstrijd werd er één ronde gevochten totdat er één opgaf of knock out ging. Deze wedstrijden hadden vaak een blessure of zelfs de dood als gevolg. Daarom werden er in 1929 nieuwe regels ingevoerd. Er kwamen gewichtsklassen en 5 rondes van 3 minuten waarna er op punten werd beslist. De wedstrijden vonden vanaf toen ook plaats in een boksring en bokshandschoenen werden ingevoerd in plaats van touwen die om de handen werden gewikkeld. Dit heeft de sport zo veranderd dat er inmiddels sprake is van twee takken: Muay Boran, de oude stijl, en Muay Thai, de “nieuwe” wedstrijdsport.

Sinds de tweede wereldoorlog is Muay Thai steeds populairder geworden. De effectiviteit van de sport sprak zich rond in vechtsportland. Verscheidene delegaties van vechtsporters uit Japan en China werden allemaal verslagen. Onder de indruk van de hardheid van de Thai besloten de Japanners hun kennis te combineren met de trainingsmethodes en de technieken van de Thai. Om een groter publiek aan te spreken verwijderden zij de harde elleboogtechnieken, het clinchen en de Thaise rituelen, en werd het ‘kickboksen’ genoemd. Ondanks de grotere bekendheid van het kickboksen tegenwoordig worden de wedstrijdvechters in Thailand nog altijd beschouwd als de beste ter wereld.

Dale Tan muay thai
thaiboksen in venlo

Lestijden jeugd 6-10 jaar

Lestijden jeugd 11-13 jaar

Lestijden jeugd 14-15 jaar

Lestijden volwassenen

Doe mee met een gratis proefles

Probeer je favoriete sport gratis uit