Meteen naar de inhoud

Muay Boran

De oorspronkelijke gevechtskunst uit Thailand

Muay Thai Boran is de moedersport van het moderne thaiboksen (Muay Thai). Muay Thai kun je zien als de wedstrijdsport die is aangepast met onder andere bokshandschoenen, een boksring en rondes. Muay Boran is de oorspronkelijke krijgskunst voor op het slagveld. Muay Boran is de laatste jaren onder andere bekend geworden door de film ‘Ong Bak‘ met de Thaise actieheld Tony Jaa. De lessen worden gegeven door Dale Tan. Op zijn reizen naar Thailand kwam hij in aanraking met de traditionele gevechtskunst. Hij heeft enkele jaren getraind met verschillende Thaise grootmeesters in de sport en heeft Muay Boran in Nederland geïntroduceerd.

Muay Boran is geschikt voor personen vanaf 15 jaar.

Achtergrond

Het hedendaagse Muay Thai werd door de eeuwen heen ontwikkeld uit wat nu Muay Thai Boran genoemd wordt. Boran betekent “oud” of in het Engels “ancient” en muay betekent “vechten”. Letterlijk dus “oud vechten”. Om beoefenaars van de vechtkunst te beschermen, werden in 1929 nieuwe regels ingevoerd, die afgeleid zijn van het Westerse boksen. Gewichtsklassen werden ingevoerd, 5 rondes van 3 minuten en bokshandschoenen werden verplicht. Dit heeft de sport zo ingrijpend veranderd dat het verschil is ontstaan tussen het moderne sport Muay Thai (thaiboksen) en de oude gevechtskunst Muay Boran.

De naam ‘Muay Boran’, zoals de sport in het algemeen genoemd wordt, is nog niet oud. Deze werd pas rond 1990 voor het eerst gebruikt. De technieken uit Muay Boran zijn daarentegen al eeuwen oud. In feite is Muay Boran een mix van verschillende oude krijgskunsten uit Thailand zoals Muay Chaiya, Muay Korat en Muay Lopburi. Al deze stijlen baseren zich op dezelfde gevechtsprincipes maar verschillen in de uitvoering daarvan, afhankelijk van de regio waar de stijl ontstaan is.

Deze oude gevechtsprincipes en traditionele technieken gecombineerd met de moderne wetenschappelijk bestudeerde trainingstechnieken uit het professionele thaiboksen creëren een effectief en bruikbaar lesprogramma dat geschikt is voor moderne sporters. Daarom kan Muay Boran met recht een traditionele én moderne discipline genoemd worden.

Muay Boran demonstratie door Buakaw Banchamek

Lestijden

Doe mee met een gratis proefles

Probeer je favoriete sport gratis uit